Millainen musiikki koskettaa - Suosikkigenret ja artistit

Mulla on omasta mielestäni aika laaja musiikkimaku, koska tykkään tutkia eri genrejä ja löydän tosi monenlaisesta musiikista jotain, mikä kutkuttaa sielua. Musiikkia tutkiessa kuuntelen biisejä taiteellisessa mielessä, makustellen lyriikkaa, rytmejä, säveliä ja laulua. Tietty löytyy multa suosikkigenret, mitkä on omaa korvakarkkia, ja jota kulutan eniten; pop, soul, R&B ja iskelmä. 

Ihmiset monesti kysyy toisiltaan lempiartistia/bändiä. Mulle on ollut aina tosi hankalaa vastata tuohon kysymykseen. Oon miettinyt, onko se jotenkin outoa, koska monilla joku artisti pitää ykköspaikkaa, mutta en mä pystyisi sanomaan vain yhtä. Tuntuu, että mun lista on niin pitkä, etten hoksaa edes mainita kaikkia välttämättä kerralla. Siksi ajattelinkin nyt listata mun lemppariartisteja ja syventyä siihen, miksi kukakin kuuluu mun lemppareihin. Tää on itseasiassa tosi kiva idea, koska pääsee vähän miettimään syvemmin sitä, että mistä asioista sitä itse musiikissa innostuu ja syttyy.


Alla listattuna omia lemppari artisteja/bändejä, asioita mistä pidän heissä ja yksi suosikkikappaleista kultakin:


Ed Sheeran - Tää mies on multilahjakkuus, laulaa balladista räppiin mitä vaan. Ihan mielettömän karismaattinen sillä omalla tosi vaatimattomalla ja rennolla persoonallaan. Livemusiikki on tasan sitä itseään juuri sanan syvimmässä merkityksessä. Kaikki musiikki tehdään lavalla, ja sitä on huikeeta seurata, miten steppi-stepiltä biisit kasaantuu.

Lempibiisi: Lego House


Christina Aquilera - Ei oo toista samanlaista ääntä, kun tällä upeella naisella. Osaa käyttää sitä ihan mielettömällä tavalla. Löytyy poweria, taipuu vaikka millaiset monimutkaiset riffit ja tulkitsee upeasti. Tehnyt tosi monipuolisesti musiikkia pitkän uransa aikana, eli taitoa löytyy vaikka mihin.

Lempibiisi: Hurt


Sam Smith - Mikä hunajainen, sielukas ääni ja korvia hivelevät falsetit. Biiseissä on paljon tunnelatausta, ja hänellä on mieletön kyky välittää tunnetta. Hänen lavapreesens on myös tosi aito ja välitön.

Lempibiisi: Writing's On The Wall


Billie Eilish - Billiellä on ainutlaatuinen ja persoonallinen tyyli laulaa. Rakastan sitä ilmavaa, hentoa soundia, mitä hän käyttää useassa biisissä. Rohkea ja inspiroiva artisti. Biisien henkilökohtaiset ja syvälliset aiheet, ja melankoliset tummat sävyt tekee niistä tosi kiinnostavia.

Lempibiisi: What Was I Made For?


Lady Gaga - Äärettömän rohkea, karismaattinen ja monipuolinen artisti. Vahva, täyteläinen ja kaikkinensa tosi tunnistettava ääni.

Lempibiisi: I'll Never Love Again


James Arthur - Rakastan hänen rouheaa ääntään, josta välittyy tosi aidosti tunne hänen syvällisissä biiseissään. 

Lempibiisi: Train Wreck


Yona - Kirjoittaa tosi syvällistä ja runollista lyriikkaa. Biisit on mielenkiintoisia ja massasta erottuvia. Hän on myös todella taitava laulamaan. Törmäsin häneen ensimmäistä kertaa vasta Vain Elämää-ohjelmassa, ja jokainen hänen versiointinsa ja esiintyminen teki ison vaikutuksen.

Lempibiisi: Kesken


Ida Paul & Kalle Lindroth - Tää duo on aivan ihana. Heidän musiikissa ja esiintymisessään on just sitä ihanaa minimaalisuutta ja tunnelmaa. Ei tarvii yhtään extraa, vaan vähemmän on enemmän. Heidän äänet soi tosi kauniin harmonisesti yhteen.

Lempibiisi: Hiekkalaatikolla


Tuuli - Tämän naisen lavakarismaa ja asennetta ei voi kuin ihailla. Kunnon boss-lady. Biisejä löytyy siltä asennepuolelta, mutta myös herkkää henkilökohtaista tekstiäkin. Hän on tulkitsija ja laulutaitoa on myös genreen kun genreen.

Lempibiisi: Kevlar


Pete Parkkonen - Tässä myös yksi multitalentti. Äänenkäytön taito on valtava, äänen sävy ja syvyys on jotain tosi upeaa. Pete tuo musiikkiin sielua ja tunnetta.

Lempibiisi: Voimaa ja valoa


Osmo Ikonen - Ja kun ei riittävästi ole vielä niitä monitaitureita mainittu, niin otetaan mukaan vielä yksi. Tää mies pystyy laulamaan varmaan minkä tahansa kappaleen, jos pyydettäisiin, ja tekis sen mielettömällä tavalla. Hänestä huokuu esiintyessään intohimo musiikkiin, ja kuinka musiikki vie jonnekin aivan toisiin svääreihin. Osmo tulkitsee biisejä upeasti ja laulussa on paljon taitavaa dynamiikkaa ja äänenkäyttöä.

Lempibiisi: Virta


Ihan kaikkia en viitsi alkaa avaamaan, koska perusteluissa tulisi myös paljon saman toistoa, joten tässä vielä listattuna joitain artisteja, jotka tuli tältä istumalta mieleeni:

Ariana Grande, Lauren Spencer-Smith, Lewis Capaldi, Natalie Jane, Whitney Houston, Celine Dion, Queen, Mirella, VIIVI, Bee, Behm, Suvi Teräsniska, Johanna Kurkela, Nelli Matula, Ilta, Anna Puu

Näiden kaikkien lisäksi kuuntelen vielä paljon muitakin upeita laulajia ja koko ajan toivon löytäväni lisää uusia tuttavuuksia. 


Kuten näistäkin huomaa, eniten minua koskettaa sellaiset tekstit, joissa on jotain henkilökohtaista, syvällistä, myös kipeääkin. Sellaiset laulajat, jotka käyttää ääntään monipuolisesti, tuo lauluunsa dynamiikkaa ja syvyyttä säätelemällä herkkyyttä ja voimaa äänenkäytössä. Laulajat, joilla on kyky välittää tunnetta musiikin kautta. Mua kiehtoo laulaja-lauluntekijät ja heidän biisit, jotka on saaneet inspiraation heidän omista kokemuksistaan ja elämästä.

Kyllä taas voi todeta, että mitähän ihmettä sitä tekis ilman musiikkia. ♪

Kuva Chiemsee2024 Pixabaystä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ensimmäinen julkinen esiintyminen

Häpeä omasta unelmasta

Biisisukellus: Vesala - Sinuun minä jään