Näin opit uuden biisin nopeasti - Askel askeleelta

Katsoin viikonloppuna Netflixistä espanjankielisen elokuvan (Pared con pared), jossa päähenkilö lauloi upean kappaleen, johon rakastuin välittömästi. Biisi on nimeltään "Cuando será", esittäjänä Aitana. Laulun sanoitukset ja sävellys oli tosi koskettavia, sekä mulla on erityinen soft spot espanjankieleen. Aion ehdottomasti opetella laulamaan tämän biisin, ja ajattelin samalla jakaa omia vinkkejä uuden biisin opettelemiseen.
Olen kokenut biisien oppimisen olevan nopeampaa, kun jakaa biisin eri osa-alueisiin, ja keskittyy opettelemaan yhtä asiaan kerrallaan. Tässä esimerkki, kuinka biisiä voi lähteä harjoittelemaan askel askeleelta.

1. Sävelen opettelu

Jos oppimisella ei ole aikarajaa, voit antaa ensimmäisenä päivänä biisin soida taustalla useita kertoja, esim. työmatkalla tai kun touhuat kotona. Melodia alkaa ihan itsestään jäämään alitajuntaan ja tulemaan sitä kautta tutuksi. Tämä tekee alla olevan harjoituksen helpommaksi.

Nopeammin sävelen oppii, kun jaat koko sävellyksen osiin, ja opettelet sitä esimerkiksi säe kerrallaan. Kuuntele ensimmäinen säe ja hyräile mukana, pysäytä kappale ja aloita alusta, kunnes sävel on hallussa. Jos jokin tietyn kohdan sävelkulku tuntuu hankalalta, voit jäädä toistamaan pelkästään sitä kohtaa. Siirry seuraavaan osioon vasta, kun edellinen on hyvin muistissa.

Tässä vaiheessa alat sävelen mukana sisäistämään sanojen rytmitystä, mikä auttaa tekstin ja sävelen yhdistämisessä.

2. Sisäistä biisin tarina ja tunteet

Tutkaile kappaleen tarinaa: mistä kappale kertoo, kuka tarinaa kertoo ja mitä tunteita teksti välittää. Analysoi sanoituksia ja mieti niiden tarkoituksia, ja koita itse hypätä tarinan sisään.

Vieraskielisen kappaleen kohdalla tarinaan tutustuminen vaati enemmän aikaa. Käännä ensin teksti omalle äidinkielellesi ja tulkitse sitten tekstin sisältöä.
Koska tulet lopulta laulamaan biisin vieraalla kielellä, on hyvä myös ymmärtää kieltä, jotta osaat varmasti tulkita tarinaa, etkä vain laula sanoja tietämättä niiden merkitystä. Poimi käännöstekstistä biisin merkityksellisimpiä kohtia ja avainsanoja, ja tutki alkuperäistä tekstiä, missä kohti nämä lauseet ja sanat ovat. Toisin sanoen, kannattaa kääntää myös yksittäisiä sanoja, jotta ymmärrät lauseiden rakennetta kappaleessa. Mitä enemmän tähän jaksaa käyttää aikaa, sitä paremmin pystyt tuomaan tunnetta lauluun.

3. Opettele sanat ja niiden lausunta ulkoa

Tässä kohti on voinut ainakin jo osa lyriikoista jäädä mieleen, koska niitä ollaan jo tarkastikin käyty läpi. Sanat kuitenkin kannattaa opetella ulkoa, koska se tukee tarinan sisäistämistä.

Laita biisi soimaan ja samalla kirjoita sanoituksia paperille, laita tarvittaessa paussille välillä. Sanat jää paljon helpommin mieleen, kun joudut kirjoittamaan kuulemasi ylös. Voit kirjoittaa biisin useampaan kertaan ja samalla lausua tekstiä ääneen, kun kirjoitat sitä.

Vieraskielisessä kappaleessa voi olla hyvä ottaa lyriikat samalla esille, etenkin, jos kieli ei ole itselle kovin tuttu. Esimerkiksi YouTubesta voi hyödyntää lyriikkavideoita, missä pystyt samaan aikaan kuuntelemaan sanojen lausumista ja kirjoittaa tekstiä. Kirjoita biisin sanoitukset kerran tai pari paperille, jonka jälkeen käy kappaletta sana ja lause kerrallaan opetellen lausumaan sanoja. Kuuntele tarkasti sanojen lausumista ja painottamista yhdessä ja erikseen. Toista niitä ääneen, kunnes lausuminen tuntuu luonnolliselta.

4. Yhdistäminen

Kun sekä sävelmä että sanat ovat hallussa erikseen, yhdistä ne. Laita biisi soimaan ja laula mukana. Jatka harjoittelua kappaleen osissa: ensin säkeistö, sitten kertosäe ja niin edelleen.

5. Revittely ja korut

Jos kappaleessa on koruja ja revittelykohtia, keskity niihinkin omina osinaan. Toista niitäkin niin useasti putkeen, kunnes se alkaa sujumaan.


Kuten tiedetään, toisto on avain oppimiseen. Lisäksi opittavan kokonaisuuden pilkkominen osiin mahdollistaa sen, että voit nopeasti omaksua pienen osan uutta asiaa nopeammin, kuin opetellessa koko biisin jokaisen yksityiskohdan yhtä aikaa. Uuden kappaleen opettelu, erityisesti vieraskielisen, voi olla aikaa vievää, mutta se on erittäin palkitsevaa. Näillä vinkeillä saat tehokkaasti kappaleen haltuun!

Onko sulla jotain omia niksejä uusien biisien opettelussa? Kommentoi myös, jos testasit näitä mun luettelemia vinkkejä, miten ne toimi sulle?

Laulamisiin ♪

Kuva luotu tekoälyllä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ensimmäinen julkinen esiintyminen

Häpeä omasta unelmasta

Biisisukellus: Vesala - Sinuun minä jään