Uusia biisejä ja lauluharjoitukset

Tiistaina oli lauluharjoitukset tulevaa kylätapahtuman esiintymistä varten. Sain tietää esitettävät kappaleet viikkoa ennen harjoituksia. Biisilistassa on todella vanhaa, miesäänelle sävellettyä iskelmää, folkia ja Suomalaisia kansanlauluja. Vanhin biisi on ilmeisesti 1960-luvulta ja sanottakoon, etten ole kuunnellut niin vanhaa Suomalaista musiikkia paljoakaan. Vain yksi biisi oli mulle säveleltään tuttu, mutta muihin sain tutustua ahkerasti viikon ajan. Suhtauduin kuitenkin innolla näihin uusiin biiseihin, koska tykkään tutkia kaikenlaista musiikkia ja laajentaa omaa repertuaaria. Ja pääsen vielä lisäämään esiintymiskokemusta tämän kautta.

Eikun vaan spotifysta biisilista kasaan, ja kuunteluun pitkin päivää. Töissä biisit on soinut korvilla samalla, kun näpyttelen tietokoneella, jotta melodiat tarttuu alitajuntaan. Sitten kotona harjoitellut sanojen kanssa. Yllättävän äkkiä melodian kulku ja rytmitykset jää mieleen. Toki vanhoissa biiseissä melodiat on yleensä aika yksinkertaisia ja toistaa samaa kaavaa koko kappaleen ajan. Tuntuu  kuin sukeltaisi Suomalaisen musiikin historiaan laulujen kautta.

Mentiin yhteisharkkoihin yhdessä mun tuttuni kanssa, jonka kautta hakeuduin lauluryhmään. Perillä alkoi jännittämään, koska suurin osa meidän ryhmästä oli joutunut perumaan esiintymisen, joten 
laulettaisiin  pelkästään toisen ryhmän kanssa, josta kaikki oli mulle tuntemattomia. 

Kun alettiin laulamaan, jännitys katosi hetki hetkeltä pienemmäksi ja nautin laulamisesta. Harkat kävi kyllä ihan treenistä, koska monessa laulussa oli paljon itselle korkeita kohtia, niin sai kyllä kunnolla keskittyä tukeen. Mutta oli ihana huomata, että oman äänen kestävyydessä on tapahtunut paljon kehitystä sitten viime lauluryhmä-lukukauden, koska nyt jaksoin laulaa kaksi tuntia itselle sävelkorkeudeltaan haastavia kappaleita, kun joskus tunnin kestävän lauluryhmän loppuajasta on ääni väsähtänyt. Ihan huippua!

Lauluharkkojen jälkeen oli niin rentoutunut ja palautunut olo. Jotenkin nämä laulukokemukset on mulle tosi voimakkaita, ja vetää mut aivan tiloihin. Siellä lauloin tuntemattomien ihmisten kanssa, tuntemattomia lauluja ja en sillä hetkellä keksinyt parempaa. Mulla oli niin hauskaa ja kivaa. En tosissaan malta odottaa esiintymistä, jolloin pääsen tuon porukan kanssa jakamaan musiikilla iloa. Oikein janoan lisää uusia laulu- ja musiikkikokemuksia. On tää vaan niin mieletöntä.

Nyt aion kovasti jatkaa biisien opettelua, haluan varman olon omasta osaamisesta esiintymishetkeen, ettei se ainakaan ole syynä jännitykseen, vaan tiedän, että kyllä mä nämä biisit handlaan. Sitten voi vaan nauttia laulamisesta, ja meidän ihanasta lauluporukasta!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ensimmäinen julkinen esiintyminen

Häpeä omasta unelmasta

Biisisukellus: Vesala - Sinuun minä jään